Когато огънят или водата опустошат някоя част от България, наред с човешката

...
Когато огънят или водата опустошат някоя част от България, наред с човешката
Коментари Харесай

Огромният провал

Когато огънят или водата опустошат някоя част от България, наред с човешката мъка бедствията разкриват и политическата низост: системите не работят, няма хора, няма ноу хау, само че парите са усвоени, казусът ще се проучва, отговорни няма да бъдат открити. Държавата е съвсем като системата за ранно обявяване BG-ALERT, която, като доста други работи, е хубава, само че не е подготвена - въпреки и наложителна по силата на европейска инструкция от 2018 година.

Изобщо с известяването на жителите за опасности ситуацията е като виц - система има, предизвестия няма.

За построяването на Националната система за ранно предизвестие и обявяване при бедствия и повреди единствено през 2009 са изхарчени над 40 милиона лв., след това се афишират публични поръчки и за още десетки милиони, само че все пак през 2023 сирените ѝ покриват едвам 52% от територията на България. (Данните се съдържат в Черната книга на държавното разхищаване, издавана от фондация " Фридрих Науман "  - " Предупреждението, което не получаваме, само че коства милиони ".) А като се изключи че покриват половината територия, в тази ситуация с потопа в Царево известиха прекомерно късно.
Хубаво е, само че не е готово
България последна в Европейски Съюз беше подготвена със системата за известяване по мобилния телефон, за малко да изпусне и безвъзмездните европейски средства по оперативна стратегия " Околна среда "  (2014-2020). Обществената поръчка е извоювана при служебното държавно управление на Гълъб Донев през 2022, а контрактуваните средства са 2,1 милиона лв.. Възложител е Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията "  (ГДПБЗН). Дългогодишният ѝ началник Николай Николов е актуалният консултант на служебния вътрешен министър - индивидът, дал… необичайно пояснение за какво системата не е известила хората във Воден.

Причината била, че при пожар токът се стопира и няма покритие на мобилните оператори на терен. Излиза, че в случай че токът спре поради сериозна повреда в АЕЦ " Козлодуй ", българските жители няма по какъв начин да бъдат предизвестени?!

Само че всички базови кафези на мобилните оператори имат аварийно зареждане - било от батерия или елемент, и при повреда с тока зареждат генератора на клетката за няколко часа. Така че обяснението за Воден и BG-ALERT следва да е друго. Някой ден, когато служебното държавно управление е завършило работа, обещаният от вътрешния министър Калин Стоянов разбор, който тогава ще бъде напълно ненужен, може и да разкрие къде е казусът. Ако въобще има подобен разбор.

Според сегашния шеф на ГДПБЗН Александър Джартов " BG-ALERT изисква избрани процедури, за които не е стигнало времето ". За този регион е особено, че няма покритие на мобилните оператори - това е версията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. В неделния ден министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков заяви, че е инсталирана спомагателна инфраструктура на обект на " Гранична полиция ", до който не е имало достъп, тъй като е конфиденциален. Така честотата на покритието е четири пъти по-качествено от преди, споделя Гвоздейков. Само че село Воден ще е в пъти по-празно отпреди, тъй като част от хората от изгорелите къщи ще го изоставен и няма да се завърнат. Но изгорелите 250 хектара гори все в миналото ще се възстановят.

Предвид описанието на поръчката, BG-ALERT би трябвало да известява със SMS или гласово известие при наводнения, пожари, ураганен вятър, снегонавявания, също и при биологична, химическа, нуклеарна или радиационна повреда, тежки транспортни и индустриални произшествия, терористичен акт. Не и при трусове. Освен тази система обаче сигурно би трябвало да се плануват и други канали, посредством които да бъдат предупреждавани хората. Защото прибавят ли се и други фактори към изчезнала система за уведомяване - слабата подготовка на локалните управляващи, неприятното обмисляне и подценяване на заплахата, хората от Воден я виждат безусловно пред очите си, когато пламъците са в къщите им.
Държавата BG-ALERT
Европа се затопля по-бързо и с по-екстремни феномени от всеки различен континент, заяви неотдавна Европейската работа за наблюдаване на климата " Коперник ". През 2023 средните световни температури са били с 2,5% по-високи от прединдустриалните равнища, а 2024 година изглежда ще сложи нови върхове.

Българската страна не е готова за климатичните промени - законодателно, институционално, кадрово, с технологии и с техника, и решението не е единствено в обезпечаването на средства. Преди пет месеца, още веднъж от стратегия " Околна среда "  (2021-2027 г.), Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията "  получава 170 милиона лв. за 5 години. С тях ще бъдат закупени 385 профилирани автомобила за пожарогасителна и оперативна активност – лек, междинен и тежък клас; 67 мобилни системи за гасене на горски пожари; за подготовка на популацията, персонални защитни средства и други Сред номенклатурата са вписани и 6 резервоара за гасене с вода от хеликоптери, макар че Министерство на вътрешните работи не разполага с такива машини - употребяват се единствено хеликоптери на армията.
Как го вършат другите?
Европейски страни, претърпели опустошителни пожари, подхващат комплекс от ограничения. Гърция започва стратегия за 2.1 милиарда евро, с цел да укрепи потенциала си за реагиране при бедствия, поръчвайки още самолети за гасене с вода, дронове, пожарни камиони, уреди за образование и сензорна мрежа, ръководена от изкуствен интелект, за разкриване на ранно задимяване и наводняване.

След 2017 година, когато невиждан по размери пожар взема над 66 жертви, измежду които и деца, изгаря и 24 000 хектара земя и унищожава над 500 къщи, Португалия се концентрира върху предварителната защита. Създаде интегрирана противопожарна организация, включваща горски специалисти и природозащитници, забрани нови насаждения от мощно запалимото евкалиптово дърво и ускори координацията при следеното изгаряне на боклуци. А в България е мъчно да се намерят и обучат доброволци от локалните общности, които в други страни са предният пост в битката с пожарите.
Кой да се заеме с ръководството на горските пожари?
Пожарите зачестяват и страната е длъжна да вземе ограничения, стига да знае какви. Дали организацията по горите да не се заеме още веднъж с някои действия по ръководство на горските пожари; да създаде най-накрая национална инвентаризация на горите, обещавана от години, и работещ кадастър. Шансовете да започва такава промяна не са огромни - политиците избират да показват обществена сензитивност, в сравнение с управнически потенциал. (А и контролът върху горските стопанства е изключително значим за Движение за права и свободи да вземем за пример.)

Докато служебното държавно управление завърши мандата си, въглените в ямболското село Воден от дълго време ще са изтлели, от изгорелите изцяло 15 къщи и още 20 - отчасти, ще стърчи по някой зид. Никой няма да помни дамата, която тичаше с кон през пушеците и дима, или друга, която плачеше пред камерата на журналиста от Българска национална телевизия Иван Янев, показвайки двете си ръце, изработили за един човешки живот една селска къща дружно с бурканите зимнина.

А подарените фургони, които през лятото са същинска фурна, ще си стоят.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР